Предоставено от Blogger.

вторник, 19 октомври 2010 г.

Попитахме Уикипедия - Що е то Ин Витро!


Оплождане ин витро (на латински: in vitro = в стъкло), често наричано "в епруветка", е сливане на сперматозоид и яйцеклетка извън организма на жената. Този метод на зачатие за първи път е бил извършен успешно от Робърт Едуардс и Патрик Степто в Англия на 25 юли 1978.
През годините тази технология бива развивана и рафинирана от лекари и ембриолози. Само в САЩ има около 6,1 милиона двойки, които нямат възможност да имат деца. По-малко от 5% от тях прибягват до метода In Vitro. Шансът да се забременее по този начин е 29,4%. Така от 1981 г. там са родени над 114 000 деца.
Цената на подобна манипулация е около 12 000$, докато в България цената е около 6000 лв. Около 82% от децата се раждат живи, 63% от случаите се ражда по едно дете, 32% близнаци и 5% са три или повече деца. Според изследванията децата, заченати чрез епруветка, се развиват по същия начин, както децата, заченати чрез секс.
В животновъдството този метод на размножаване е широко разпространен от десетилетия. Той дава възможност за увеличаване на популациите на животни от елитни породи, които са от особено значение за човека. Оплодените по метода "In vitro" женски яйцеклетки от елитни животни се износват от обикновени.
Share |

0 коментара on "Попитахме Уикипедия - Що е то Ин Витро!"

Публикуване на коментар

 

Baby`s smiles Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez